Zoek
RSS

Laatste Nieuws

Opmerkingen (0) De 'Winkel op Wielen' ging van start in Bewel

 Op 23 november gingen we in Bewel Tongeren van start met onze mobiele sociale kruidenier ‘Winkel op Wielen’: een pop-up winkeltje waar verse groenten, voedings-, onderhouds- en verzorgingsproducten verkocht worden aan mensen met een beperkt budget. Ook werden de klanten bevraagd over welke andere p...

Opmerkingen (0) Tony Heeren is kersvers voorzitter van vzw Depot Margo

Depot Margo is sinds kort een zelfstandige vzw met RIMO Limburg, Vincentius Limburg en Bewel als partners en een sterk samenwerkingsverband met Voedselbank Limburg.

Bij een nieuw vzw hoort uiteraard een nieuwe voorzitter. Depot Margo ging op zoek naar een voorzitter en vond die in de persoon van To...

Opmerkingen (0) Herbruikbare tasjes van Depot Margo

‘Het gevoel van eigenwaarde verhogen voor wie het moeilijk heeft’. Hier hecht Depot Margo veel belang aan!

Ook willen we zorg dragen voor onze planeet en dus wegwerpmateriaal zoals plastic winkelzakjes waar mogelijk vermijden.

 

Daarom lieten we met subsidies van de Nationale Loterij herbruikbare...

Opmerkingen (0) Hulporganisaties verdelen voedings-, onderhouds- en smaakpakketten met producten van Depot Margo

De coronacrisis heeft voor de hulporganisaties tot gevolg dat zij hun kwetsbare klanten niet kunnen verwennen met een tasje koffie, ontmoetingsmoment, workshop,... Maar dat houdt hen niet tegen om hun klanten van een extraatje te voorzien in deze moeilijke tijden! Verschillende groepen maakten met d...

Opmerkingen (0) Gouverneur Lantmeeters op bezoek bij Depot Margo

Gouverneur Lantmeeters maakte op 21/12 kennis met het sociaal distributieplatfom Depot Margo. Dit project van RIMO Limburg heeft als doel een efficiënte Limburgse materiële hulpverlening te installeren. Depot Margo bestrijdt hierdoor armoede door te investeren in de gezondheid én de eigenwaarde van ...

Opmerkingen (0) We breiden het voedingsaanbod uit!

Je hebt het wellicht al gemerkt: we hebben de laatste tijd meer en meer voedingsproducten in het aanbod! We zijn gestart met ontbijtproducten en breiden stap voor stap verder uit. Hoe gingen we aan de slag? We bevroegen een aantal sociale kruideniers en Vincentiusverenigingen over het type voedingsp...

Opmerkingen (0) Robin Food zet groenteoverschotten om in soep voor voedselhulp en sociale kruideniers

10 april 2020 - Vandaag lanceren 5 partners een nieuwe soep, met een straf verhaal: Robin Food. De soep is gemaakt van groenteoverschotten waar REO-veiling en andere regionale leveranciers door de corona-crisis moeilijker afzet voor vinden. Ze worden tot soep verwerkt bij de sociale onderneming enVie. De soep wordt vervolgens door enVie, Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en Depot Margo (van Samenlevingsopbouw Rimo Limburg) verdeeld onder kwetsbare gezinnen. Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) kon deze samenwerking in minder dan 2 weken opzetten dankzij een investering van EIT Food.

 “Door de economische schok die de COVID-19-crisis teweegbracht, zien we een groeiende groep mensen die te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden”, vertelt Liesbeth Smeyers van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant. “Voedselhulporganisaties en sociale kruideniers zien daardoor een toename van de vraag, terwijl er minder overschotten komen via de supermarkten.” Dit is ook merkbaar in andere delen van het land. 

Economische schok opvangen

Nochtans worden onze boeren ook geconfronteerd met grote groenteoverschotten. "Het verlies van een aanzienlijk deel van onze klanten in België en in het buitenland, samen met een toenemend volume aan verse groenten en fruit door het begin van het seizoen, zorgt voor een overschot aan bepaalde producten”, zegt Dominiek Keersebilck, commercieel manager bij REO Veiling. “Wij zijn dus zeer blij met het Robin Food-project.”

 

De sluiting van de horeca-zaken treft niet alleen boeren, maar ook verwerkende voedingsbedrijven zoals enVie. Naomi Smith van enVie: “De Robin Food-soep geeft ons de kans om terug op te starten in crisistijd én te doen waar we goed in zijn: meerwaarde voor het milieu creëren met een lekker product en werk verschaffen aan mensen die uit een lange periode van werkloosheid komen.”

Stroomversnelling

 

Dat het project rond Robin Food in een recordtijd tot stand kwam, was mogelijk met de investering van EIT Food, het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie in Voeding. “Door de corona-crisis moesten we heel wat activiteiten afgelasten”, zegt Martine van Veelen, director EIT Food CLC West. “Die vrijgekomen middelen willen we investeren in structurele initiatieven die ook een oplossing bieden om nu de directe noden rond voeding te beantwoorden.”

 

Rikolto kwam als lid van EIT Food op de proppen met dit project en wist op korte tijd een partnerschap te mobiliseren. “We waren achter de schermen al aan de slag met Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en de veiling om overschotten van groenten en fruit te herbestemmen in verwerkte producten voor de Sociale Kruidenier”, vertelt Jo Vandorpe van Rikolto. “Met deze investering, komt alles in een stroomversnelling.”

 

Zo is er inmiddels ook interesse uit Limburg van Depot Margo van Samenlevingsopbouw Rimo Limburg, dat kwetsbare Limburgers aan voordelige gezonde voeding helpt. “Wij kijken ernaar uit om de soep aan te bieden”, zegt Karel Bollen van Depot Margo. “Wat dit project zo waardevol maakt, is de combinatie tussen sociale tewerkstelling, armoedebestrijding, toegang tot gezonde voeding en de positieve impact op het milieu door voedseloverschotten te redden.”

Robin Food: een structureel project op lange termijn

 

Op korte termijn wordt er nu 20.000 liter soep afgezet onder het merk Robin Food. Maar daar houdt het niet op. Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en Rikolto willen in de komende maanden nog andere producten op de markt brengen die een oplossing bieden voor voedseloverschotten en tegelijk mensen in een kwetsbare positie toegang geven tot gezonde, duurzame voeding.

“Binnenkort kunnen we alvast Robin Food fruitsap aanbieden bij onze Sociale Kruidenier, en ook een spread voor op de boterham of als aperitief gemaakt door de verpakkingsvrije winkel Content.”, zegt Xenia Langen van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant. “We zijn blij dat we met dit project ons net ontwikkelde Robin Food-label sneller kunnen lanceren.”

 

Het business model moet ook een structureel karakter krijgen. “Als we de producten in reguliere winkels kunnen aanbieden, betalen mensen daar een beetje meer, zodat mensen met minder middelen de producten aan een verlaagde prijs kunnen kopen bij de Sociale Kruidenier”, besluit Jo Vandorpe van Rikolto.

 

Help je mee? Robin food crowdfunding.

Om 20.000 flessen te kunnen verdelen, hopen de partners achter de Robin Food-soep nog extra financiering te vinden. Wie het project wil steunen, kan dat door flessen soep te kopen via de pagina van Robin Food op het crowd giving platform Gingo: https://www.gingo.community/nl/robinfood

 

 

EINDE BERICHT

 

Meer info:

 

Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant, Liesbeth Smeyers, liesbeth.smeyers@samenlevingsopbouw.be, 0496 33 70 60

 

enVie, Ariane Molderez, ariane@envieatelier.be, 0497 28 34 43

 

Depot Margo, Samenlevingsopbouw Rimo Limburg, Karel Bollen, karel.bollen@rimo.be, 0497 58 43 68

 

Rikolto, Jo Vandorpe, johan.vandorpe@rikolto.org, 0477 18 57 49

 

EIT Food, Catherine Breyssens, catherine.breyssens@eitfood.eu, 0478 40 80 01

 

Persmap: klik hier om te openen

In de persmap vindt u de logo’s van de partners, het etiket van de soep en enkele vrij te gebruiken beelden.

 

Over de partners

 

Rikolto (vroeger Vredeseilanden) is een internationale organisatie die wereldwijd samenwerkingen opzet tussen burgers, boeren, bedrijven, kennisinstellingen en overheden om voedselsystemen eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker te maken. Gezonde en duurzame voeding voor iedereen, vandaag en in de toekomst: dat is waar Rikolto voor gaat.

www.rikolto.be

 

enVie is een Belgische sociale onderneming gevestigd in Anderlecht, Brussel. enVie maakt heerlijke soepen van verse groentenoverschot geleverd door Belgische boeren. Onze soepen worden geproduceerd door een team van gepassioneerde personen die na een periode van langdurige werkloosheid weer in dienst treden. enVie wordt ondersteund door vier stichtende partners: Colruyt Group, REO Veiling, McCain en Randstad Group.

www.envieatelier.be

 

Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant is een vzw die op verschillende plaatsen in de provincie opbouwwerk en buurtwerk organiseert. Wij werken met groepen die zelf niet makkelijk opkomen voor hun rechten. Samen met hen pakken we problemen aan die te maken hebben met huisvesting, samenleven, vereenzaming, onderwijs, arbeid, ... Dat "samen met hen" maakt ons werk uniek. Ook zoeken we voortdurend geschikte partners op om samen de toegang tot rechten van maatschappelijk kwetsbare groepen op een structurele manier aan te pakken.

www.risovlb.be

 

Depot Margo – een project van Samenlevingsopbouw RIMO Limburg – is een sociaal distributieplatform dat aanvullend en toeleverend werkt. Ze zorgt dat mensen in kwetsbare positie via hulporganisaties voordelig toegang krijgen tot gezonde voeding en kwaliteitsvolle verzorgings- en onderhoudsproducten

www.depotmargo.be

 

EIT Food is het toonaangevende Europese initiatief voor voedselinnovatie, dat streeft naar een duurzamer, gezonder en betrouwbaarder voedselsysteem.

Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) is een onafhankelijk orgaan van de Europese Unie opgericht in 2008 om innovatie in heel Europa tot stand te brengen. Door consumenten in contact te brengen met bedrijven, starters, onderzoekers en studenten uit heel Europa ondersteunt het EIT Food innovatieve en economisch duurzame initiatieven die onze gezondheid, onze toegang tot kwaliteitsvoedsel en ons milieu verbeteren.

www.eitfood.eu

Opmerkingen (0) Depot Margo is finalist Food Waste Awards 2020

Ons appelsap is één van de drie finalisten van de Food Waste Awards 2020 Lees verder en stem voor ons uniek project Dankjewel voor de steun!

Samenwerkingsverband

Als de mensen in armoede centraal staan dan moet je in eerste instantie kijken naar hoe zij het best bediend kunnen worden. De Sint-Vincentiusconferenties hebben het directe contact met de mensen, zij weten dan ook het best wat er nodig is… of gebruikt kan worden en spelen die signalen door.

Voedse...

Ambassadeur Herman Reynders

Op dit moment kan Depot Margo rekenen op de erkenning als regionaal distributieplatform en op projectmiddelen via het Europees plattelandsfonds (in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap en provincie Limburg). Daarnaast is de helft van de Limburgse gemeenten reeds lid geworden van Depot Margo. Dank...